ENLLAÇOS D’INTERÈS

CATALUNYA

Xarxaprod

Una xarxa de centres de producció públics i privats d’arts visuals existents al territori català constituïda el 2008. Els seus objectius són compartir els recursos i fer visible el teixit productiu al servei dels artistes, així com actuar com a interlocutor davant les diferents institucions.

Roca Umbert Fàbrica de les Arts

L’Ajuntament de Granollers converteix un antic centre fabril en la Roca Umbert Fàbrica de les Arts, un gran centre cultural al centre de la ciutat que dedica 20.000 m2 a la producció, formació i difusió de la creació artística.

L’Estruch

Fàbrica de creació de les arts en viu impulsada per l’Ajuntament de Sabadell i en funcionament des de 1995. L’Estruch és un centre que treballa amb la ferma voluntat de ser un referent en l’acollida i suport als creadors, especialment pel que fa a la dansa, la imatge i les arts visuals, tant de l’àmbit de Catalunya com de la resta de l’Estat i fins i tot de l’estranger.

Can Xalant

Un conveni entre l’Institut Municipal d’Acció Cultural i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha donat lloc a un centre d’experimentació i innovació centrat en les arts visuals. Aquí ofereixen un espai als artistes per crear i mostrar el seu treball, però també fan que el públic participi dels processos de creació.

ESPANYA

Matadero Madrid

Un dels nous símbols culturals de Madrid que ha nascut amb la finalitat de fomentar la reflexió sobre el món contemporani i donar suport als processos culturals del present i del futur. Arts escèniques i visuals, disseny, música, urbanisme, literatura, cinema i molt més en un antic escorxador.

LABoral. Centro de Arte y Creación Industrial

Un espai interdisciplinari creat a Gijón (Astúries) el 2007 per tal d’afavorir l’intercanvi artístic i posar en relació art, ciència, tecnologia i indústries de la creació.

Centro Párraga

Nascut a Múrcia a finals del 2005, aquest centre vol afavorir l’apropament entre el públic i les noves formes de la creació artística parant especial atenció a les formes més avantguardistes i experimentals de la creació contemporània. Ubicat en unes antigues casernes, compta amb programes dedicats a les arts escèniques, art i acció i formació.

Tabakalera

L’edifici encara s’està renovant, però aviat l’antiga fàbrica de tabacs de Sant Sebastià esdevindrà un centre internacional de cultura contemporània que estarà especialitzat en cultura visual i que acollirà propostes d’art contemporani, televisió, cinema, vídeo i so. Una fàbrica d’imatges.

INTERNACIONAL

104

Al districte 19 de París, el Centquatre ocupa l’edifici d’un antic servei funerari municipal que avui es dedica a la creació d’avantguarda en camps tan diversos com el teatre, la dansa, la música, el cinema, el vídeo, la gastronomia o les arts digitals. Fan acompanyament de projectes, tenen artistes residents i cooperen habitualment amb teatres i festivals.

ARTfactories/Autre(s)pARTs

Una plataforma per a la reflexió, la recerca, l’acció, la transmissió i la solidaritat formada per centres d’art dedicats a explorar la relació entre la creació, el territori i els ciutadans.

Bureau Broedplaatsen

Conscient que l’art informal i la cultura són bàsics en la seva identitat, l’Ajuntament d’Amsterdam dóna suport a quaranta projectes amb l’objectiu de facilitar espais de treball i habitatges a creadors i emprenedors culturals alternatius.

Collage Arts

L’antic Haringey Arts Council s’ha convertit en una organització dedicada a crear oportunitats en el món de l’art i de les indústries creatives, especialment per a dones, minories ètniques i ciutadans amb discapacitats, que aquí tenen la possibilitat de fer música, cinema o art multimèdia, entre altres disciplines.

Grandville Island

Una illa al centre de Vancouver (Canadà), en un entorn històric i a tocar del riu, acull una dinàmica comunitat d’artistes on hi ha des de teatres fins a galeries d’art, tallers d’artesans, botigues especialitzades, cafès i un mercat de productes frescos.

Kaapeli

Del 1942 al 1985, aquest edifici de Hèlsinki (Finlàndia) va acollir una fàbrica de cables elèctrics i telefònics. Avui hi trobareu un espai de 56.000 m2 amb tres museus, tretze galeries, teatres, escoles i un munt d’artistes, bandes i companyies que utilitzen el recinte per desenvolupar els seus projectes de creació.

La Gaîté lyrique

Explorar les cultures digitals en totes les seves formes: de la música o el cinema d’animació, al teatre, les arts visuals o el disseny gràfic, entre d’altres disciplines. Aquest és l’objectiu d’aquesta fàbrica de creació situada al cor de París, on aborden de manera transversal els diferents camps de la creació per tal d’afavorir les relacions entre ells.

Le lieu unique, scène nationale de Nantes

En aquesta antiga fàbrica de Nantes han fet de la curiositat i la transdisciplinarietat la seva principal raó de ser. Aposten per l’experimentació i la recerca i per la barreja de gèneres, cultures i públics. Hi conviuen arts plàstiques, teatre, dansa, circ, música, literatura, arquitectura i fins i tot arts del gust.

Mains d’Œuvres

A la ciutat francesa de Saint-Ouen hi ha un espai de creació, difusió i recerca de les arts que acull i acompanya artistes de totes les disciplines: de la música i les arts visuals al teatre i la dansa. Ofereix espais i assessorament i també col·labora en la recerca de mitjans financers per a les produccions.

Radialsystem V. Space for Arts and Ideas

En una antiga estació d’aigües del centre de Berlín, funciona des del 2006 un espai dedicat a la creació que atreu artistes de la ciutat i més enllà. Compta amb programes artístics, alguns adreçats al públic familiar, i lloga espais per a la creació, entre altres serveis.

Space

Una comunitat de prop de 600 creadors, entre emergents i consagrats, té com a base d’operacions aquest complex d’estudis per a artistes visuals de Londres. I, en una comunitat tan creativa, l’agenda sempre és plena: de tallers de fotografia o de jocs interactius a mercats de disseny.

Trans Europe Halles

Una xarxa europea de centres culturals independents que connecta creadors innovadors de punts tan distants com Moscou, Budapest, Belgrad, Amsterdam, Berlín i Hèlsinki, entre d’altres.

Westergasfabriek

Un parc urbà d’Amsterdam amb antics edificis fabrils reconvertits en espais de treball per als creadors i emprenedors culturals més innovadors. Un punt de trobada, treball i oci per a creadors locals i visitants d’altres països. Aquest centre ha tancat recentment.